Om få uger sker det. Startskuddet går til Europas største karneval og dermed også til en kæmpe fest, hvor alle skal have det sjovt sammen. Uden krænkende adfærd som mobning, seksuel chikane, diskrimination, vold og trusler. Derfor sætter Aalborg Karneval nu gang i en forebyggende kampagne op til karnevallet, der skal minde alle om at behandle hinanden ordentligt.

Kampagnen har ét primært formål: at øge chancen for, at alle kan have et sjovt karneval. “Vi håber, at vi kan gøre det mere trygt at tage del i festen ved at sætte ekstra fokus på krænkende adfærd op til karnevallet. Målet er at få alle til at tænke sig om en ekstra gang – både i forhold til egen og andres adfærd, så vi sammen kan blive bedre til at respektere hinandens grænser,” fortæller Jeanett Kaare, Aalborg Karneval.

Alkohol hæmmer dømmekraften

Når mange mennesker er samlet, og alkohol er indblandet, øges risikoen for uheldig og krænkende adfærd. Alkoholen gør det svært at afkode andres signaler samtidig med, at man risikerer at overtræde egne grænser.

Et stærkt partnerskab

Initiativtageren bag kampagnen er Aalborg Karneval. For at skabe et stærkere afsæt for kampagnens budskaber har de hentet opbakning fra flere samarbejdspartnere: Aalborg Kommune og Politiet. Sammen vil de stille skarpt på respektfuld adfærd – fx med henblik på racisme, LGBTQ+, samtykke, overgreb osv.

Vicepolitiinspektør Sune Myrup udtaler: ”Hos Nordjyllands Politi har det årlige karneval i Aalborg en høj prioritet. Vi har indsatser både før, under og efter arrangementet. Særligt vil jeg fremhæve vores dialogbetjente, som går med i hele optoget, og som du også kan møde i Kildeparken. Føler man sig utryg eller har spørgsmål, der vedrører politiet, så er man altid velkommen til at henvende sig til dem. Kan man ikke umiddelbart finde en betjent, så henvender man sig naturligvis på telefon 114.”

”Det skal være trygt og rart at feste i Aalborg Kommune, og det er alle, der deltager i festen, der har ansvaret for det. Aalborg Karneval er mangfoldighed samlet i et event, så respekten for hinanden er utrolig vigtig. Karnevallet er en fest, som skal forbindes med noget positivt og sjovt, og det budskab skal vi have ud til så mange som muligt. Derfor er jeg glad for, at Karnevallet har rakt hånden ud til samarbejde om en fælles kampagne,” siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Kampagne med fokus på respekt

I de kommende uger vil kampagnen være synlig på sociale medier. Samtidig bliver den markeret med bannere rundt omkring i Kildeparken. Både på synlige steder – og de lidt mere gemte områder, hvor risikoen for overgreb er øget. “Håbet er, at vi kan sende en appel til karnevalisterne på sociale medier, mens de er ædru. Bannerne i Kildeparken kommer til at fungere som en reminder, når festen er i gang,” uddyber Jeanett Kaare, og slutter: “Et karneval skal være for alle, men det er kun sjovt, hvis vi behandler hinanden med respekt.”

Kampagnen starter i uge 19 og forsætter indtil karnevalsdagen d. 27. maj 2023.